top of page

HAYATA KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANMAK

Bağışıklık kelime anlamı olarak; vücudun mikroplara karşı geliştirdiği direnç durumudur.


Tıbbi anlamda bağışıklığın yeterli olmadığı durumlarda dışarıdan müdahalelerle vücudun direnç durumu artırılır. Bu kullanılan ilaçlarda genel olarak antibiyotiklerdir. Kısa vadede işe yarasa da uzun süreli kullanımlar da etkisinin azalacağı ve artık kullanılamaz hale geleceği öngörülmektedir. Antibiyotik kullanımlarında vücudun mikroplara karşı doğal olarak geliştirdiği direnç durumuna ihtiyaç duyulmadığı için bir süre sonra bağışıklık sistemi çökmektedir.


Günümüzde fiziksel rahatsızlıkların yanında birçok kişide stres, kaygı, psikolojik sorunlar ve uyum problemleri adı altında birçok rahatsızlıklarda da artış görülmektedir. Bunun en büyük sebeplerinden birisi çocukların psikolojik ve sosyolojik açıdan gelişim çağı ödevlerinden yoksun kalması gösterilebilir.


Veliler çocuklarına iyilik yaptıklarını düşünürken aslında zarar verdiklerinin farkında değillerdir. Çocuğun akranlarıyla olan ilişkisine müdahil olma, karşılaştığı bir zorluğu çocuk adına giderme gibi durumlar masumca ve doğru gibi gözükebilir. Fakat çocuk kendi başına kazanması gereken bu davranışlara, ihtiyaç duymadığı için geliştiremez. Başka bir anlamda veliler çocuklarına her zorluk durumunda bir antibiyotik vererek problemi çözdüklerini düşünmektedirler. Bu gelişim çağı ödevlerinden yoksun olarak rahat bir şekilde büyüyen çocuk, yetişkinlik döneminde bu tarz bir sorunla karşılaştığında nasıl davranacağını ve çizmesi gereken yolla ilgili bir deneyimi olmadığı için psikolojik problemler, kaygı, stres ve uyum sorunları yaşamaya başlamaktadır.


Çocuk adına çözülen her sorun çocuğa verilen bir antibiyotik gibidir ve çocuğun hayata karşı olan bağışıklığının çökmesine neden olur. Hayatı daha yaşanılır ve kolay hale getirdiğini düşündüğümüz yardımlar ileride olumsuz durumların sebebi olabilmektedir.


Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen ve karşılaştığı zorlukları aşmada kendi kapasitesini kullanabilen bireyler yetiştirme adına antibiyotik kullanımından vazgeçmek doğru olmaz mı?


Ne dersiniz?

Tufan ERBAY

Psikolojik Danışman

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page